Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Menhir ve Dolmenler

Yine bir kaç gün önce tarih testi çözerken denk geldiğim bir yapı.İlk defa duyduğum için araştırdım.Bulduklarımıda kendi süzgecimden geçirerek harmanladım.Ortaya çıkanlarıda sizlerle paylaşıyorum.


Araştırmalarım sonucu internette ki onlarca kaynak gösteriyor ki Menhir ve Dolmenler iki çeşit mezar taşının adı.Buna göre Menhirler yani diğer adıyla dikilitaşlar tek başlarına ya da grup haline toprağa diklemesine konulara elde edilirdi.Ülkemizde daha çok Trakya Bölgesi'nde bulunmaktadır.Dünya'da ise İngiltere ve Fransa önemli Menhir alanlarıdır.Ortalama 2 metre civarında boyu olan Menhirler Fransa ve İnglitere'de 10-12 metreye kadar ulaşmaktadır.Üzerlerinde yeteri derecede araştırma yapılmayan Menhirlerin zaman zaman belli bir amaca göre düzenlendiği de fark edilmiştir.

Dolmenler ise Menhirlerin aksine her zaman için grup halinde bulunurlar.Mezarın başına ev ya da kutu tarzında onu saracak çeşitli örgütlenmeleri vardır.Yurdumuzda yine en çok görüldüğü yer Trakya Bölgesi'dir.Eğer Dolmenlerin üzerine toprak atılarak kapatılırsa Tümülüsler oluşur.Daha çok mezar odası tarzında yerleştirilirler.Menhirler gig Dolmenlerin de üzerinde yeteri derecede araştırma yapılamamıştır.En ünlü Dolmen ise tüm dünyaca bilinen ve sırrı çözülemeyen Stonehenge'dir.

Lalapaşa İlçesinde İ.Ö. 2000 li yılların sonları ile 1000 li yılların başlarına tarihlenen Dolmen ve Menhir adı verilen taş mezarlar bulunmuştur. Yapılan kazılarda mezar içlerinde bazı araçlar (Gözyaşı şişesi, madeni takılar) bulunmuş olup, bunlar Edirne Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'nde sergilenmektedir.

Dolmenler çeşitli şekiller gösterirler:
  • Basit Dolmen: Ayakta duran iki veya birkaç taşın üstünde, yatık durumdaki büyük bir taştan oluşur. Bu ilkel dolmen, bazen bir tümülüs ile örtülüdür.
  • Kubbeli Dolmen: Bu tip dolmende, harçsız taşlarla örtülmüş ve kilit taşıyla kapanmış bir kubbe görülür. Yunanistan'da "Tolos" denilen bu tür inşaata, Fransa ve İrlanda'da bugün dahi çoban kulübeleri arasında rastlanmaktadır.
  • Örtülü Koridor : Son çağ dolmenlerinin hepsi bu türdedir. Bütün anıt, üstü örtülü bir geçitten ibarettir. Bunun bazı kısımları delikli bir taşla ayrılır ve bazılarında rölyeflere rastlanır (Rölyef, kabartma olup, heykel sanatının bir çeşididir. Bir figürün çıkıntıları, derin bir şekilde zemine bağlı olarak çıkarılmışsa "yüksek rölyef", eğer çıkıntılar hafif bir biçimde belirtilmişse "alçak rölyef" adını alır).

BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder