Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Küresel Bir Felaket:Büyük Grip Salgını

Şiddetle vurdu ve beşiklerindeki bebekleri, yataklarındaki yaşlı insanları, yaşamlarının baharındaki kadın ve erkekleri kasıp kavurdu.1918 grip virüsü o kadar hızlı can aldı ki sabah kendini iyi hisseden insanlara akşam ölmüştü.Bir doktor 1918'de görünüşte sıradan grip belirtileri gösteren insanlarda hızla "daha önce hiç görülmemiş şiddette bir zatürre geliştiğini" ve sonra, "soluk almak için çırpına çırpına boğulduklarını" yazmıştı.

Uzmanlar 1918-1919'da bir milyar insanın hastalığa yakalnmış olabileceğini ve en az 50 milyon kişinin öldüğünü belirtiyor.Ancak, gerçek ölü sayısı bunun iki katı olabilir çünkü Asya ve Afrika'daki çok kalabalık bölgelerde ölümlerin bildirilmemiş olma ihtimali var.Grip, Antartika dışındaki bütün kıtalarda can aldı.

ABD'de 20 milyon Amerikalı hastalandı ve tahminen 500.000 kişi öldü.Bu I. Dünya Savaşı'nda ölen ABD askerlerinin on katı idi.Hastalığın yayılmasını durdurmak için boşuna çabalayan pek çok kent ve kasaba, tiyatroları, kiliseleri ve diğer kamusal alanları kapattı.Kamuya açık alanlarda tükürmek, öksürmek hatta hapşırmak bile yasaklandı.New York'ta bunları yapan insanlara 500 dolara varan cezalar kesildi.Dışarı çıkmaya cesaret edenler ağızlarını ve burunlarını maskeyle kapatıyordu.Ölümcül hastalık, kimse nedenini anlayamadan yayıldığı hızla kayboldu.On sekiz ay içinde, ölümler sona erdi ve bütün dünya kaybedilenlerin yasını tuttu.

Yıllar sonra yapılan araştırmalarda sıradan grip virüsünü ölümcül bir virüse dönüştüren şeyin, üç gen kombinasyonu olduğu böyle anlaşıldı. 


BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder