Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

ENIAC:İlk Elektronik Bilgisayar

Bir teknoloji dergisini karıştırırken dün gece denk geldiğim bir ifade vardı;"Eniac'tan bu yana...." diye.İlk defa duyduğum bir isim.Eniac!?Nedir ne deyildir diye biraz internette dolaştım.Harika da bilgiler buldum.Bu arada ne biçim başlık o elektriksiz çalışan bilgisayar olur muymuş? diyenleriniz olabilir.Elektrikle çalışan diyoruz;çünkü dünyanın ilk bilgisayarı olarak kabul edilen alet "abaküs"tür.

Eniac'a dönecek olursak, aslında bugün bu bilgisayara sahip olduğumuz için Allah'a şükretmemiz gerek.Sebebiyse Eniac'ın o günlerden bugünlere böyle bir gelişim göstereceğini kimse tahmin edemezdi.

Olay şöyle gelişiyor;

Yıl 1941...II. Dünya Savaşı'nın en sert zamanlarından birisi yaşanıyor.ABD ordusu gizlice Pennsylvania Üniversitesi'nin  Moore School of Electrical Engineering adlı elektronik mühendisliği okuluna füze ve bombaları daha isabetli atabilmek için bir makine yapılmasını istiyorlar.

John Mauchly ve Presper Eckert tarafından tam dört yıl boyunca geliştiriliyor ve 1945'te tamamlanarak test yayınlarına başlıyor.Ancak tam o sırada Japonya'da savaştan çekildiği için bu sisteme ihtiyaç duyulmuyor.Yine de testlere devam ediliyor ve 1947'de sistem Dünya'ya tanıtılıyor.

IBM Başkanı Thomas Watson, 1943 yılında Eniac çalışmaları devam ederken şöyle bir açıklamada bulunuyordu:
"Bence Dünya'da beş bilgisayarlık piyasa var." o dönem için çok kabul gördüğü ortada çünkü 1955 gelindiğinde sadece 3 bilgisayara sahipti şu koskoca dünya...

Ortaya o dönemin koşullarında muazzam bir alet çıkıyor.Çünkü sistem beklenin çok ötesinde.Örneğin füze ve bomba atışları o dönem için bir tanesinin hesaplanması yaklaşık 20 saat sürerken Eniac 15 saniyede tamamlıyordu.Saniyede yapabildiği çarpım işlemi 385, bölme veya karekök alma işlemi ise 38 adetti. Geçici hafızasında sadece 200 sayıyı saklayabiliyordu.Yine o döenm için hatta şu an için dahi muazzam büyüklükte bir paraya 500.000 $ a mal oluyordu.Değeriyse yaklaşık olarak 300.000 $ civarındaydı.Çünkü tek başına maliyeti 500.000 $ değildi.

EDVAC
Eniac toplam 30 ana bölümden oluşuyordu. Toplam ağırlığı 30 ton olup, 167 m² alana sığıyordu. Boyutları yaklaşık 2.4 m x 0.9 m x 30 m idi. 150-200 kW lık elektrik gücüne ve oldukça güçlü soğutma donanımına ihtiyaç duyuyordu. Bünyesinde 17.468 vakum tüpü, 1500 röle, 7200 kristal diyot, 70.000 rezistans, 10.000 kapasitör ve yaklaşık 5 milyon el ile yapılmış lehimli bağlantı içeriyordu.

ENIAC, 6 bayan operatör tarafından programlanmıştır. Programla yöntemi ise elle takılıp çıkarılan fişler, kablolar ve kumanda edilen düğmelerdi.

Önce hava tahminlerinde, atom enerjisi hesaplamalarında, kozmik ışın çalışmalarında, termal tetikleme, rastgele sayı bulunmasında, rüzgar tüneli dizaynında ve diğer bilimsel araştırmalarda kullanıldı. 1951 yılına gelindiğinde ise, endüstriyel amaçlı olarak kullanılmaya başlandı.

Ta ki 1955 yılı gelinceye kadar.1955 yılında koca devin bütün elektrik fişleri söküldü.Çünkü çocukları olan EDVAC ve ORDVAC’dan çok daha maliyetli oluyordu.2 Ekim 1955'te saat 11:45'te Eniac Dünya teknoloji tarihinde elektronik bilgisayarın bir numarası olarak tarihe geçiyordu...

Günümüzdeyse Washington’da ki Amerikan Ulusal Müzesinde sergilenmektedir...


BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız. 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder