Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Karıncalar


Her şey kahverengiye benzer kırmızı ön bölümü ve siyah arka bölümüyle 1 cm'ye yaklaşan boylarıyla ortalıkta dolaşan karıncaları takip etmemle başladı.Diğer karıncaların aksine yükseltilerden yürüyerek geçmiyor direk kendilerini boşluğa bırakıyorlardı.Korkusuz ve güçlü görünüyorlardı.Herkes ot çöp taşırken onlar 2-2,5 cm'lik böcekleri yuvalarına götürmekle meşguldüler.Bütün bunların hepsi dün yaşandı.Bende bugün sizler için  karıncaları araştırdım.Bulduğum bilgileride sizlerle paylaşıyorum...

110-130 milyon yıllık geçmişe sahipler.Çok küçük olmalarına rağmen dünyanın demografik olarak açık ara birinsi onlar.İnsanları makro olarak düşünürsek karıncalarda mikro halimiz.Büyük koloniler halinde yaşıyorlar.Bilinenin aksine termitlerle değil arılarla akrabalar;üstelik termitlerde karıncalarla değil hamam böcekleriyle akraba.Binlerce bilinen türünün yanında binlerce de keşfedilmeyi bekleyen türü var.Dünya üzerinde bulunmadığı kara parçası yok.Antartika'da dahi kendi özgü karıncalar yaşıyor.

Teknoloji, mühendislik, kollektif çalışma, iletişim ağı, fedakarlık, disiplin, askeri strateji, şehir planlaması gibi insanlara birebir benzeyen yaşaşmları var.İnsanlar gibi üretenleri de var asker olanlarıda.Hatta insanlar tarafından gözlemlenmesi zor olsa da zaman zaman farklı kolonilerden binlerce karınca kendi kolonileri için savaşıyor.

Termitlerle birlikte ilk defa tarımı kullanmışlar.Sanıldığı gibi yuvalarına aşıdıkları çoğu şeyi yemiyorlar.Uygun ortam koşullarında mantar üretiyor ve mantarı tüketiyorlar.
Binlerce kısır dişi karınca işçi ve asker olarak kolonilerde görev alır.Aynı zamanda verimli erkekler be bir ya da birkaç tane kraliçe adı verilen dişi karıncalarda bulunur.  Dünyanın en güçlü hayvanları olarak nam salmışlardır.Çünkü kendi ağırlıklarının 50 ila 100 katı kadar ağırlığı taşıyabilirler.Ayrıca kendi gözlemlerim kadarıyla yaklaşık 1,5 mm olan yerden yüksekliklerine rağmen 20 cm'den aşağıya korkusuzca atlamaları beni şaşırttı.Bu bizim için yüzlerce metre eder tonlarca ağırlığı kaldıramadığımız gibi yüzlerce metreden de atlayamıyoruz malesef :)
Karıncaların Özellikleri:

  1. Tüm böcekler arasında, en büyük beyin karıncanınkidir.
  2. Bir karıncanın ortalama ömrü, 45 ila 60 gündür.
  3. Bir karıncanın beyninde, yaklaşık 250 bin beyin hücresi bulunur. Bir insanın beyninde 10 bin milyon beyin hücresi mevcuttur. Dolayısıyla, 40 bin karıncalık bir koloninin beyin hücresi toplamı, bir insanınkine denktir.
  4. Bazı karıncalar, günde yedi saat uyur.
  5. Bir karıncanın dışı, sert kabuktandır, buna dış iskelet adı da verilir.
  6. En büyük karıncanın uzunluğu, 2,54 cm dir.
  7. En küçük karınca, 0.1 mm dir.
  8. Bir karınca kolonisinin nüfusu, yüz binlerden, milyarlara varabilir.
  9. Karıncalar, sadece dokunmak değil, koku almak için de antenlerini kullanırlar.
  10. Karıncaların, akciğeri yoktur. Oksijen, vücutlarına tüm bedene yayılmış küçük deliklerden girer; karbondioksit de, aynı deliklerden çıkar.
  11. Tüm böcekler gibi, karıncaların da altı bacağı vardır.
  12. Karıncalar, gri, kırmızı, kahverengi, siyah, sarı, mavi ya da mor olabilirler.
  13. Karıncanın vücudu, üç bölümden oluşur: Kafa, göğüs(gövde), ve karın (kuyruk kısmı).
  14. Karıncalar, koloni denen büyük gruplar hâlinde yaşarlar. Her karıncanın, kolonide belirli bir görevi vardır.
  15. İşçi karıncalar, yuvadan çöpü alıp, dışarıya, özel çöplüğe taşımakla görevlidirler.
  16. İşçi karıncalar, dişidir. Koloninin çoğunluğunu, dişi karıncalar oluşturur.
  17. Köle-Yapıcı karıncalar, başka karıncaların yuvalarına saldırır ve yumurtalarını çalar. Bu yumurtalar kırılıp, yavru karıncalar çıktığında kolonide köle olarak çalışırlar.
  18. Kraliçe karıncaların, doğduklarında kanatları vardır. Başka koloniler kurmak için uçup giderler; sonra kanatları düşer.
  19. Kraliçe karınca, 15 yıla kadar yaşayabilir ve bir kez çiftleşmesi gerekir.
  20. Her karınca kolonisinin, en az bir, bazen de birden fazla Kraliçe'si vardır.
  21. Ahşap karıncaları, önemli yırtıcı böceklerdir ve geniş bir koloni oldukları takdirde, günde binlerce böcek toplayabilirler.
  22. Ahşap karıncaları, düşmanını, ağzını açarak tehdit ederler.
  23. Normal şartlarda, Marangoz karıncalar canlı ya da ölü ağaçlarda yuva yapıp, kütükleri ya da ağaç gövdelerini çürütürler. Öte yandan, yuvalarını evlere, telefon direklerine ve diğer insan elinden çıkma ahşap yapılara da yapabilirler.
  24. Yaprak-kesen karıncalar, yağmur yağarken yaprak kesmezler, ve keserken şiddetli yağmura maruz kalırlarsa, yaprakları genellikle yuvanın dışında bırakırlar.
  25. Petek karıncaları, çorak mevsimlerde hayatta kalmak için, kayda değer yöntemler geliştirmişlerdir. Yağmurlar sırasında, bu karıncalar, işçilerini, su ve nektarla beslerler. Bu işçiler, yiyecek fazlasını, sindirim sistemlerinin, kursak denen bölümünde depolarlar.
    Sphecomyrma freyi-100 milyon yıllık karınca fosili, (Harvard Üniversitesi zooloji müzesi).
  26. Karıncaların başlıca düşmanı, insanlardır. Yuvalarını ve yaşam ortamlarını yok edip, böcek ilaçlarıyla onları öldürüyor, hatta bazı yerlerde onları yiyor.
  27. Karıncalar, 100 milyon yıldan uzun süredir, Dünya üzerinde yaşamaktadır ve gezegenin her yerine yayılmış durumdadırlar.
  28. Dünya'nın bilinen 100 milyon yıllık, en yaşlı karıncası, bir amberin içinde korunmuş şekilde bulunmuştur. Adı Sphecomyrma freyi olan ve eşek arısına benzeyen bu karınca, Harvard Üniversitesi, Zooloji müzesinde, sergilenmektedir.
  29. Pompei de ölen Roma generali ve bilgin Plinius(MS 23-79)(Pliny'nin amcası), Doğa Tarihi adlı ansiklopedisinde, karıncaların, insanlardaki şeker hastalığını teşhis ettiğini yazıyor: "İnsanlar, idrarlarını, karınca yuvasına bırakıyorlar ve karıncaların, idrarı, yuvalarına taşıyıp taşımadıklarını gözlüyorlar. Eğer karıncalar, idrarı yuvalarına taşıyorlarsa, kandaki şeker seviyesinin yüksek olduğu anlaşılıyor."
  30. Güney Amerika'da yapılan antropoloji ve etnobiyoloji çalışmalarında, yağmur ormanlarında yaşayan ilkel kabilelerin, şeker hastalığını, hala karıncalarla test ettikleri, rapor ediliyor.
Not:Dünyada kişi başına düşen karınca sayısı ortalama 17500000'dur.

Karıncalarla İlgili Hazırlanmış Olan Türkçe Belgesel


Daha fazla bilgi einmek için buraya tıklayınız. 
BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder