Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Eroinin İlginç Geçmişi

Aspirin üzerine yaptığım araştırmalar sırasında Eroinin geçmişine de denk geldim.Ve sizlerle bu bilgileri paylaşmak istedim.Basit kullanım tarihi M.Ö. 3400'lü yıllara kadar gidiyor.Binlerce yıl boyunca bilinen tek özelliği çok yüksek dozdaki ağrıları dahi kolaylıkla kesebiliyor olması.

Ancak profesyonel morfin olarak üretilmesi konusundaki araştırmalar İngiltere'de 1874 yılında St Mary's Hastanesindeki Tıp Fakültesinde çalışan ingiliz kimyacı C.R. Alder Wright tarfından yapılmıştır.Verdiği raporda ise şu bilgiler göze çarpmaktadır:

"Dozlar … genç köpek ve tavşanlara subkutan olarak enjekte edildiğinde … şu genel sonuçlar ile … müthiş bitkinlik , korku , ve uyku hali uygulamanın ardından hızla olmak üzere , hassaslaşan gözler , pupiller kontraksiyon , köpeklerde oluşan hatırı sayılır ölçüde tükrük salgılama oluştu , ve bazı vakalarda kusmaya hafif yatkınlık, ancak gerçekten kusma yok . Solunum başta hızlandı , ancak sonra yavaşladı , ve kalp hareketleri yavaşladı , ve normal dışı çalışmaya başladı."

Lakin C.R. Alde Wright'ın araştırmaları daha ileriye gidemeyerek burada kalmıştır.Modern eroinin keşfi ise 23 yıl sonra Aspirinin de üreticisi olan Bayer kimyageri Felix Hoffmann tarafında yapılmıştır.Üstelik Aspirinin keşfinden sadece 11 gün sonra yani 21 Ağustos 1897'de aynı yöntemle diasetilmorfini sentezleyerek bulmuştur.

Eroinin bundan sonraki hikayesi ise hayli trajik.Çünkü 1898'den 1910'a kadar bağımlılık yapmayan morfin olarak piyasa sürülmüştür.Ayrıca çocukların öksürük tedavisinde de kullanılmıştır.Bayer Eroinin esas marifetini fark etmeden önce yani yıllarca Eroini morfine bağımlılık tedavisi için pazarlamıştır.Şirket Eroinin esas bağımlılık maddesi olduğunu fark edinceyse tarihinin en büyük utançlarından birini yaşamıştır.

Bütün bu olup bitenlere rağmen 1. Dünya Savaşı'nında patlak vermesiyle Eroin hakkında bulunanlar unutulup gitmiş ve savaşta morfin olarak kullanılmıştır.Ancak gün geçtikçe artan bağımlılık ve zarar oranının artması sonucu 1930'ların başında ilaç listelerinden kaldırılmıştır.Günümüzdeyse Dünya'nın en büyük kaçakçılıklarından birisi Eroin'dir...


BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder