Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Cizvit Tarikatı ve Cizvitler

İlginç bir konuda daha Cizvit Tarikatı.16. yüzyıl Avrupası'nda ortaya çıkan bir Katolik taikatın adı.İşte size bütün özellikleriyle Cizvit Tarikatı ve Cizvitler:

Aziz Ignatius ya da diğer adıyla Ignatius of Loyola  
1534'te Hristiyanlığı kabul eden İspanyol Komutan Aziz Ignatius ya da diğer adıyla Ignatius of Loyola tarafından Paris Üniversitesi'nde çevresinde toplanmaya başlayan öğrencileriyle beraber kurduğu bir Hristiyan Tarikatı'dır.Başlangıçta Papa'nın da tepkisini alan tarikat 1540'ta Papa tarafından resmi olarak onaylanmıştır.Papa'nın tavrını değiştirme sebebiyse;Cizvit Tarikatı'nın Avrupa'daki Reform Hareketi'ne karşı Papalık Hareketi'ni destekliyor olmasıdır.

Cizvit Tarikatı'nın yoksulluk ve bekârlık kuralına sadakat yemini etmiş yedi üyesi Hıristiyanlık'ı yaymak ve hastalara yardım etmek amacıyla Kudüs'e gitmeye karar verdiler. Savaş yüzünden Kudüs yerine Roma'ya giden grup burada Papa'yla görüşerek tarikatın onayını aldılar.

Cizvit;Latince: "Societas Iesu", İngilizce "Society of Jesus" olarak anılır;Türkiye'deyse "İsa'nın Akerleri" olarak bilinir.Papa'nın beğenisini iyice kazanmak için marjinal şekilde Papa taraftarlığı yaptılar.Gittikçe Papa'nın beğenisinin artması üzerine kısa sürede Hıristiyanlık'ın en büyük tarikatı haline geldiler.

Çok zorlu bir eğitim veren Cizvit Tarikatı, aynı zamanda döneminin en iyi eğitiminide vermiştir.Pek çok okul açmış ve bu okullardan mezun olan kişileri dünyann pek çok yerine yollayarak Hıristiyanlık'ı yaymaya çalışmışlardır. Fransa, Clermont'ta bulunan Cizvit koleji döneminin en iyi okuluydu.

Bir Cizvit'in eğitimi uzun süre alır. Eğitiminin ilk iki yılını arkadaşları ile birlikte öbür insanlardan ayrı olarak dinsel yaşamı öğrenmekle geçirir. Bu çömezlik dönemidir. Bir ay boyunca Ignatius' un kuramlarını inceler ve iyi bir Cizvit olup olamayacağına karar verir. İki yılın sonunda Cizvit olmak için karar vermişse yoksulluk ve bekârlık kuralına uyma; Tanrı'ya ve kiliseye itaat etme konusunda yemin eder ve yetkin bir papaz olabilmek için felsefe ve ilahiyat öğrenerek çalışmalarını sürdürür. Cizvitler içinden önder olarak seçilenler papanın verdiği her türlü din görevini yerine getirecekleri konusunda yemin ederler.
Cizvitler kilise içinde yükselmek ve önemli yerlere gelmek amacını gütmezler. Böyle bir görevi ancak papanın emriyle yapabilirler. Cizvitler'in özel bir giysisi yoktur.

18. yüzyılda artık Cizvitler çok önemli bir güç haline gelmişlerdi.Avrupa'da ve Güney Amerika'da oldukça yayılmışlardı.Diğer tarikatlarda farklı olarak kadın kolları yoktu.Kilise azalan popülaritesini kazanmak ve yeniden güç odağı olabilmek için Cizvitlerden kurtulmak ve onları ortadan kaldırmak istiyordu. İstenilen kurtuluş 1773 yılında gerçekleşti. O yıl dönemin dini lideri Papa XIV. Clementhus, cizvit tarikatının feshedildiğini ve dünyanın her yerinde Roma kilisesi tarafından Cizvitlere tanınmış olan tüm hak ve ayrıcalıkların kaldırıldığını ilan etti. Kilise tarikatın varlık sebebi olduğu için kiliseye karşı yapılacak herhangi mücadele de olamazdı. Bu ilan ile birlikte Cizvitler arasında büyük bir çözülme oldu. Her ne kadar 1814 yılında papa VII. Pius tarafından Cizvitlere eski hak ve ayrıcalıkları geri verilse de cizvitler bir daha toparlanamadılar ve hiç bir zaman eski hallerine dönemediler. Ancak Katolik mezhebinin bir tarikatı olarak varlıklarını sürdürebildiler.Günümzde yok denecek kadar az Cizvit Tarikatı mensubu vardır.


BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder