Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Celali Takvimi


Bu aralar hep tarih çalıştığımdan olsa gerek genellikle tarihten konular seçip sizinle paylaşmaya çalışıyorum.Şu an okuyacağınız bu blog yazısı ise internette Celali Takvimi ile ilgili bulabileceğiniz en geniş bilgileri içermektedir.Bundan emin olabilirsiniz.Nitekim arama motorlarında yaptığınız aramaların sonucunda bunun farkına varabilirsiniz.Neyse reklamımızı da yaptığımıza göre konumuza dönebiliriz.

Celali Takvimi...

Büyük Selçuklu İmparatorluğu zamanında Sultan Melikşah tarafından hazırlatılmıştır.Bir komisyon tarafından hazırlanan bu takvimin en popüler ismi daha çok rubaileri ile tanıdığımız Ömer Hayyam'dır.Bazı kaynaklarda komisyona başkanlık yaptığıda geçmektedir.

Celali Takvimi, Hicri 9 Ramazan 471; Miladi 15 Mart 1079 tarihlerinde uygulamaya geçilmiştir.Yılbaşı olarak 21 Mart yani Nevruz belirlenmiştir.Güneş yılı esas alınarak yapılmıştır.İran Takvimi'nden Takvim yapılırken yararlanılmıştır.

Bir diğer adı Melikşah'ın emriyle hazırlandığı için Meliki Takvim ya da Takvim-i Melikşahi'dir.Selçukluların sadece mali işlerinde kullanıldığı için İmparatorluk genelinde Hicri Takvim kullanılmaya devam edilmiştir.

Celali Takvimi Ekber Şah zamanında (1556-1603) Babür İmparatorluğu'nda da kullanılmıştır.Gregoryen Takvimi'de hazırlanırken Celali Takviminden yola çıkarak hazırlanmıştır.Osmanlı'da devletin resmi takvimi olan Müneccimbaşı Takvimleri de hazırlanırken Celali Takvim'i örnek alınmıştır.

Bilim adamları hem 30’ar günlük 12 ayı eski adları ile hem de yıla 5 gün ekleme usulünü aynen korumuşlar, fakat bu günleri 12. ayın sonuna eklemişler, diğer taraftan her 4 yıllık bir devreye bir 6. ara gün katılmıştır.Celali Takvimi'nin en önemli özelliği ise dünya tarihinin en tutarlı takvimi olmasıdır.Celali Takvimi'ne göre bir yıl 365 gün, 5 saat, 49 dakika ve 4 saniyedir.Celali Takvimi'nden yola çıkarak geliştirilen Gregoryen yani Miladi Takvim 3330 yılda 1 gün sapma gösterirken;Celali Takvimi 5000 yılda 1 gün sapma göstermektedir.

Celali Takvimi İran İslam Cumhuriyeti milli eserler listesinde 103 sayılı numarayla kayıt edilmiştir.

BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder