Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Kroisos Zengin Olmuş Kazığını Biz Yiyoruz(Karunun Hazineleri)


Nereden çıktı bu mesele diye soracak olursanız malesef lise son sınıf öğrencisi oldum ziyadesiyle de zaman zaman ders çalışırım :D.İşte yine bugün öyle bir anımda Tarih çalışırken çeşitli isimler dikkatimi çekti.Onlardan birisi de Karunun Hazinesi olarak bilinen Lidya Kralı Kroisos'a ait olan hazinelerdir.

Herkesin kulaktan dolma bir bilgisi vardır hazineler hakkında.Bunun yanın " Karun gibi" deyiminin de kaynağıdır.Yani öte taraftan sonsuzluğu ya da eşsizliği de simgeler Karunun Hazinesi...

İşte bu merak üzerine yola çıkarak ayrıntılı bir araştırma yaptım ve aslında bu zenginliğin bizim sadece kazık yediğimiz bir zenginlik olduğunu fark ettim.Yani buraya uygun deyimi bulamadım;ama siz bulursanız yorumlara belirtin.

Sadede gelecek olursak 1960'lı yıllarda fark edilmiş meşhur hazineler;ama ilginçtir ki birisi bile devlet tarafından çıkarılmamış.Tamamı soyulmuş.1965-1966-1968 yıllarında üç defa farklı kişilerce soyulan Hazine toplamın da 265.000 Lira'ya satılmış.Buda o dönem bu işin piyasasının ne kadar bozuk olduğunu gösteriyor.Çünkü şu an tamamı elimizde olan Hazine paha biçilemeyen eserleriyle birlikte 35 573 parça yani tanesi 8 liradan alıcı bulmuş :)Sanırım birinci sınıf çocuğu bile şu an zararın farkındadır.

Neyse hikayemiz bununlada sınırlı kalmıyor.Hazinelerin tamamı Özgen Acar adlı zâtı muhterem tarafınan New York Metropolitan Müzesi'nde fark ediliyor.Fark edildiği gibi de Kültür Bakanlığı'na haber veriliyor.Esas kazıkta bize burada gidiyor.ABD'ye açılan dava 6 yıl süreyor ve 1993'ye hazinemize kavuşuyoruz.Ama tam 40.000.000 $ maloluyor.Getiriliyor ve 1996'dan beri Uşak Arkeoloji Müzesi'ne konuyor.

Bu anda çoğu kişi neredeyse 15 yıl olmuş müze gelirlerinden en azından masrafımızın büyük bir kısmı çıkmıştır desede yanılıyor.Neden mi!?Çünkü ziyaret eden ne yerli ne de yabancı bir turist var.Son beş yılda sadece 769 kişi ziyaret etmiş.Önceside muhtemeln çok parlak değildir.Üstelik Hazine'nin sadece %10'u sergileniyor ve tamamı üst üste istiflenmiş şekilde.Yani bir çekiciliğide yok.

Sanırım şimdi beni daha iyi anlamışsınızdır.Bana soracak olursanız Uşak Arkeoloji Müzesi'nin 15 yılda kullandığı elektrik,su,telefon,internet ve diğer giderleri hazinenin bize getirdiklerinden bile fazladırda.Artık buna inanmak istemiyorum.

İşte sonuç ortada "elin gavuru" dediğiniz adamlar üç parça eşyayı yan yana koyuyor yıllık 5.000.000 € kazanıyorlar.Biz 36000 parçalık servetten üç kuruş kazanamıyoruz.Canım ülkem manzaralarından birisi daha.İyi ki varsınız sayın başlar!!!

Hee bu arada unutmadan bir küçük not düşeyim.Müzeden hala parçalar çalınıyor binlerce liralık operasyonlar yapılıyor ve geri getiriliyor.Bir kısmı hariç tabi.Bu yüzden sayın başlar çoook büyük tebrikleride hakediyorlar!!!


BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder