Günün Sözü:

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.

Roketin Mucidi:Lagari Hasan Çelebi

16.-17. yüzyıllar arasında yaşamış ilim adamıdır.Benimde kendisiyle tanışıklığım bir kaç ay önce TRT'de izlediğim bilgi yarışma sayesinde oldu.Bugüne kadar adını hiç duymamış olmamdan dolayı kendimden utandım.Çünkü yaptığı icat bugün Dünya'ya çağlar atlatan bir araç haline gelmiş.Roket!...

Hayatı hakkında kesin bilgiler yok.En doğru bilgilerse Evliya Çelebi'nin Seyehatnamesi'nde yer alıyor.Buna göre;

Lagari Hasan Çelebi roketi ilk defa IV. Murat'ın kızı Kaya Sultan'ın doğdu gece(1663) yapılan kutlamalarda sergilemiştir.Yaptığı roketin içini barutla doldurmuş ve yardımcıları taradından ateşlenerek yaklaşık 300 metre yüksekliğe ulaşmıştır.Hava da 20 saniye kalabilen bu ilk roketle Lagari Hasan Çelebi kendine taktığı kanatlar sayesinde Sinan Paşa Sarayı'nın önüne yumuşak bir iniş yapmış ve herkesi kendine hayran bırakmıştır.Seyehatname'de yazdığına göre roket ateşlenmeden önce padişaha, "Padişahım seni Huda’ya ısmarladım. İsa Nebi ile konuşmağa gidiyorum" diyerek roketi ateşletmiş; indiğinde de "Padişahım, İsâ Nebî sana selam söyledi" diyerek işi şakaya vurmuştur.Karşılığında bir kese akçe alan Lagari bir de 70 akçeden sipahi yazılmıştır.

Hiç bir delili olmayan söylentilere göre ilk başta padişahın desteğini alsa da daha sonra ulemanın baskısı yüzünden Kırım'a sürüldüğü ve idam ettirildiği yönündedir.Ancak daha kesin bilgilere göre bir ilim aşığı Şeyhülislam Yahya Efendi'nin böyle bir fetva vermesinin ya da IV. Murat'ın kararını değiştirmesini imkanı yoktur.Yine kesin olmamakla beraber Lagari Hana Çelebi'nin Kırım Sancağı'nda Selamet Giray Han'ın buyruğundayken doğal sebeplerden dolayı öldüğü yönündedir.

Avrupa'ya roketin mucidinin bir Türk olduğunu kanatlayan kişi Norveçli Roffavik'tir.

BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder