Bugün akşamüstü National Geographic karıştırdığımı söylemiştim.Şimdide yine orada denk geldiğim geçmiştende bir kaç bilgi kırıntısına sahip olduğum evvel zamandan beri yapılıp geen beyin ameliyatlarının tarihçesiyle ilgili bir yazı yazmaya karar verdim.Bunun için biraz internetten de araştırma yaptım çok net bilgiler bulmak zor olsada bir şeyler ortaya çıkartmışımdır diye düşünüyorum.İşte binlerce yıllık gizemini koruyan beyin ameliyatlarının tarihçesi:
Canlı bir insanın kafasını açmak biraz cesaret ister.Bildiğimiz kadarıyla binlerce yıl öncesinde anestezi tekniği olmadığı için sanırım bu kadar cesur insanlar vardı.Çünkü yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan isteketlerde yapılan incelemerde beyin ameliyatları saptanmış ve M.Ö. 7000 yılına kadar dahi buluntu vardır.En eski beyin ameliyatı (trepenation) Aşıklı’da genç bir kadın kafatasında saptanmıştır.Tam tarihi saptanamasa da 10 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülmektedir.
Bütün bunları insanlık yaşadığı her çağda denyebilirdi.Yani beyinin içini merak edip açabilirdi.Garip olsansa beyin amelyatı yapılan insanların çoğunun yaşamlarına devam etmiş olmaları.Bunun nasıl ve neye göre yapıldığı halen bilinmiyor.M.S. 3 y.y. kadar beyin ameliyatlarının izlerine rastlanıyor.Ancak daha sonra insanlık neden beyin ameliyatı yapmayı unuttu bilinmiyor.
Fransa'da ki bir mezar alanında, bilim adamları bir değil, iki kez açılmış bir kafatası bulmuştu.Yapılan incelemeler sonucunda ilk ameliyatta hastaya kranyotomi ya da kafatası kemiklerinin çıkarılması olarak adlandırılan bir amliyat yapılmış.Hasta başarıyla geçen operasyonun sonucunda ayağa kalkmış.İkinci ameliyat ise adam 50 yaşında öldüğünde kısmen düzelmiş vaziyetteydi.Bu kafatasının M.Ö. 5000 yıllarından kalma olduğu saptanmıştır.
Beyin ameliyatlarına Peru'da rastlanmaktadır.Ancak o kadar başarılı oldukları söylenemez.Yaptıkalrı ilk ameliyatların çoğunda hastalar ölmüş.Lakin iler dönemde İnkalar tekniklerini geliştirerek başarılı beyin ameliyatları yapmaya başlamışlar.
Yunanistan, Mısır, Çin ve Hindistan'da da beyin ameliyatı izlerine rastlanmaktadır.Ama kesin olan tek şey bilimin bilinmezleri arasında İlk Çağ ve öncesinde yapılan beyin ameliyatlarının da yerini aldığı.
Resimlerde yer alan kafatası delikleri ameliyatlı bölgeleri göstermektedir.
BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız.
evrimcilere kapat olsun bebeyimm
YanıtlaSil