Bugün hiç okumadan halam verdiğim "Dünya'nın Gizemleri" adlı kitabı biraz karıştırdım.Çok az bir sayfa okumama rağmen araştırılacak ve paylaşılacak onlarca konu çıktı.Bende bir kaç tanesi not ederek hem araştırıp ayrıntılı olarak kendim öğrenmek istedim hem de araştırmanın sonuçlarını blogumda paylaşarak sizlerinde bilgilenmenizi.
Gelelim konumuza....
Stonehenge...
Genel görüş olarak yapım yarihi M.Ö. 3000'ler.Ancak kitapta ve bazı internet kaynaklarında yazansa yapının M.Ö. 5000'li yıllara ait olduğu yönünde.Bilimsel araştırmalarsa birinci görüşü doğrular nitelikte.O dönem bu taşların hangi amaçla yapıldığı bilinmemektedir.Ancak bir başka blog yazımda da belirttiğim gibi Stonehenge'nin döneminin en büyük Dolmen'i yani mezarlığı olduğu yönündedir.
İlginç özelliklerinden biriyse çemberi bölen eksenin Kuzey Yarım Küre'nin en uzun günü olan 21 Haziran'ın gün doğusuna doğru konumlandırılmış olmasıdır.Yaklaşık 30 taştan meydana gelmiştir;ancak günümüzde sadece 17'si ayaktadır.
1985'te çıkan çatışmalar sebebiyle ziyaretçi girişine kapatılan yapı 2000'de tekrar açılmış ve yıllık 850.000 turist kapasitesine ulaşmıştır.Her yıl 21 Haziran'da dünyanın çeşitli noktalarından binlerce kahin bir araya gelerek gün doğumun seyrederler.
İngiltere'nin Salisbury Düzlüğü'nde yer alan Stonehende'nin yapıcıları muhtemelen Neolitik insanlardır.Popüler yapansa çözülemeyen gizeminin yanında Kelt rahiplerine baplı bir sınıf olan Druid'lerin dinsel törenlerinde bu çemberi kullanmış olmalarıdır.
BlogmaBlogcuk hizmetidir.Kaynak göstermeden kopyalamayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder